Panells solars en propietats compartides: Guia per obtenir permisos

L’interès en l’energia renovable està creixent entre els propietaris, la qual cosa es reflecteix també en un augment a les comunitats de veïns que volen comptar amb instal·lacions d’autoconsum renovable. Això permet compartir l’energia generada i reduir les despeses, especialment les relacionades amb el consum elèctric. A Feliu&Franquesa us expliquem com obtenir permisos per a panells solars en propietats compartides.

 

Aquesta demanda creixent ha impulsat una oferta diversificada de panells solars fotovoltaics al mercat. Cada dia es llancen nous models, incentivant-ne la instal·lació. Abans de procedir a la instal·lació, però, és crucial considerar diversos aspectes:

 

Caràcter d’element comú de la zona d’instal·lació de l’edifici

Els panells solars solen instal·lar-se a la teulada o la façana de l’edifici, que són considerats elements comuns segons l’article 396 del Codi civil. Aquest caràcter d’element comú pot generar conflictes quan alguns propietaris volen instal·lar panells de manera particular, ja que la comunitat ha d’aprovar totalment la decisió. A comunitats de xalets adossats, sorgeixen més dubtes sobre la propietat de les cobertes, però, generalment, també són considerades comunes i requereixen l’aprovació comunitària per a qualsevol instal·lació.

 

Adopció de l’acord

Atès que les cobertes són elements comuns, qualsevol instal·lació de panells solars requereix un acord comunitari. La Llei de propietat horitzontal (LPH) estableix diferents majories segons el tipus d’instal·lació:

  • Acord per un terç dels propietaris: per a instal·lacions privatives d’energies renovables, segons l’article 17.1 de la LPH, cal acordar un terç dels propietaris i les quotes de participació.
  • Acord per majoria simple: per a instal·lacions comunitàries d’energies renovables, l’article 17.2 de la LPH requereix el vot favorable de la majoria simple de propietaris i quotes.
  • Acord per tres cinquens: en casos on cal utilitzar l’espai d’un edifici adjacent, l’article 17.3 de la LPH exigeix ​​l’acord de tres cinquens dels propietaris i les quotes.
  • Unanimitat: per a instal·lacions que impliquin servituds recíproques entre dues comunitats, cal unanimitat de les dues comunitats.

 

Obligació de pagament

Pel que fa als costos, els propietaris que hagin votat a favor d’una instal·lació privativa seran responsables del pagament. Per a instal·lacions comunitàries, tots els propietaris han de contribuir, inclòs el dissident.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *