Els Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) són essencials per fomentar l’eficiència energètica al nostre país, permetent a comunitats de veïns, empreses i altres actors beneficiar-se econòmicament invertint en projectes d’eficiència energètica. Aquest model, present a diversos països europeus, proporciona una compensació econòmica pels estalvis energètics obtinguts. A Feliu&Franquesa us expliquem si aquests certificats són adequats per a la vostra llar.
Què és un Certificat d’Estalvi Energètic?
Un CAE és un document electrònic que certifica l’estalvi d’energia resultant d’una intervenció en eficiència energètica. Cada certificat equival a un estalvi de 1 kWh d’energia final. Per exemple, una acció que estalvia 500 kWh anuals resultarà a 500 CAE.
Regulació i emissió
Els CAE estan regulats pel Reial decret 36/2023 i són emesos per entitats competents en eficiència energètica de la comunitat autònoma corresponent. Els subjectes obligats o delegats han de presentar una sol·licitud i un expedient detallat de la intervenció per obtenir-ne el certificat.
Mesures d’estalvi
Diverses intervencions poden generar CAE, com a millores en climatització, il·luminació, i gestió energètica intel·ligent. Algunes mesures específiques inclouen la rehabilitació tèrmica d’edificis, la instal·lació de tecnologies solars, sistemes d’automatització i la substitució d’electrodomèstics per altres de més eficients.
Sol·licitants i beneficiaris
Només els subjectes obligats amb una obligació d’estalvi d’energia superior a 50 MWh o els acreditats com a subjectes delegats poden sol·licitar CAE. Les comunitats de propietaris també se’n poden beneficiar, especialment mitjançant Empreses de Serveis Energètics (ESE) que desenvolupen projectes d’eficiència energètica. Aquests estalvis certificats es poden vendre a subjectes obligats, monetitzant així part de la inversió.
Valor i compliment
Cada CAE representa un estalvi de 1 kWh. El compliment de l’obligació d’estalvi energètic mitjançant CAE és voluntari per als subjectes obligats, que han de satisfer almenys el 35% de la quota d’estalvi amb aportacions al Fons Nacional d’Eficiència Energètica (FNEE) i poden fer servir CAE per a la resta.
Els CAE són un instrument valuós per incentivar l’eficiència energètica, que permet als participants recuperar inversions i contribuir a les metes nacionals d’estalvi energètic, beneficiant tant el sector privat com el públic.