Transformar una oficina en un habitatge pot ser una opció excel·lent si busques una alternativa més econòmica al mercat residencial tradicional. Els preus d’oficines solen ser més baixos que els d’habitatges, i amb una reforma ben plantejada pots aconseguir un espai habitable còmode, funcional i adaptat als teus gustos, ja sigui amb un disseny modern tipus loft o una distribució més convencional. A Feliu&Franquesa t’expliquem els aspectes legals i tècnics que has de conèixer si t’embarques en aquest projecte.
Tot i això, aquesta transformació requereix complir amb una sèrie de requisits legals i tècnics. En primer lloc, una oficina no es pot utilitzar com a habitatge fins que no s’aprovi oficialment el canvi d’ús. Això implica que no et podràs empadronar, ni contractar serveis bàsics (aigua, llum, gas) com si fos un habitatge fins a obtenir l’autorització corresponent.
El procés comença revisant els estatuts de la comunitat de propietaris de l’edifici. És important assegurar-se que no hi hagi restriccions que impedeixin aquest tipus de canvi. A més, a algunes ciutats pot ser necessari comptar amb l’aprovació dels veïns.
A continuació, heas d’acudir a l’Ajuntament per comprovar si la normativa urbanística de la zona permet el canvi d’ús. Si és viable, necessitaràs un projecte tècnic elaborat per un arquitecte. Aquest professional també s’encarregarà de dirigir l’obra i de garantir que el nou habitatge compleixi els requisits del Codi tècnic de l’edificació, especialment en matèria d’habitabilitat, ventilació, il·luminació i seguretat.
Abans de sol·licitar la llicència d’obres, és recomanable fer un estudi de viabilitat. Aquest informe, elaborat per un arquitecte, avalua si l’espai pot adaptar-se als estàndards exigits per la normativa.
Un cop obtinguda la llicència, es pot iniciar la reforma. En acabar, l’arquitecte emet el Certificat Final d’Obra. Amb aquest document, l’Ajuntament podrà inspeccionar l’habitatge i, si tot està en ordre, atorgarà la cèdula d’habitabilitat, cosa que et permetrà registrar els subministraments com a habitatge.
Per acabar, hauràs d’actualitzar les escriptures i notificar el canvi al Cadastre. Només llavors el teu nou habitatge estarà completament legalitzat.