El mesurament de la sostenibilitat en els edificis, tant abans com després de la seva construcció, és crucial en el context de la creixent preocupació pel medi ambient. Per això, és fonamental entendre el significat del certificat BREEAM, que t’expliquem en Feliu&Franquesa.
Aquest segell internacional de sostenibilitat és el més important en l’edificació i s’ha convertit en l’estàndard principal per als nous projectes. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) és una metodologia creada al Regne Unit en els anys 80 per l’organització sense ànim de lucre Building Research Establishment (BRE). El seu propòsit és avaluar i certificar l’acompliment ambiental i la sostenibilitat dels edificis, siguin nous o existents.
BREEAM utilitza un sistema basat en punts per a mesurar la sostenibilitat de les construccions, tenint en compte aspectes com l’eficiència energètica, la reducció d’emissions de carboni, la durabilitat i l’adaptació al canvi climàtic. A través de dotze categories, com la gestió, l’ús de l’aigua, la salut i el benestar, els edificis són avaluats i assignats a una de les cinc categories possibles: aprovat, bo, molt bo, excel·lent o excepcional.
Existeixen diversos tipus de certificació BREEAM, adaptats a les diferents fases d’un projecte, des de la construcció de nous edificis fins a la rehabilitació dels existents. A més, la metodologia abasta infraestructures i urbanisme, i això permet avaluar el disseny sostenible de comunitats i projectes urbans.
Per a obtenir el segell BREEAM, és necessari comptar amb un assessor especialitzat que guiï el procés, des del registre del projecte fins a l’avaluació i certificació final. Els costos varien segons la complexitat i el tipus de projecte, podent anar des de preus baixos per a edificis simples fins a xifres elevades per a projectes més complexos.
Els beneficis de comptar amb aquesta certificació són diversos: millor rendiment energètic, reducció de costos a llarg termini, major valor dels actius i una millor experiència per als usuaris. A més, les construccions sostenibles contribueixen a la millora de l’entorn, amb un menor impacte ambiental i una major salut per a les persones.