Al mercat immobiliari de luxe, la sostenibilitat està emergint com una tendència significativa, encara que encara no és un factor determinant en la decisió de compra. Tot i que la ubicació, l’orientació i els acabats continuen sent prioritaris, la sostenibilitat està adquirint importància, especialment entre els compradors més joves i tecnològics, que busquen prestigi i estil de vida sostenible. A Feliu&Franquesa et parlem sobre les tendències essencials en habitatges de luxe.
Els experts assenyalen que la sostenibilitat pot augmentar el preu d‟un habitatge entre un 10% i un 25%. Hi ha una bretxa generacional en la percepció de la sostenibilitat, amb compradors més grans que la veuen en termes financers i compradors més joves que busquen prestigi i diferenciació.
La implementació de criteris sostenibles és més factible en habitatges nous o rehabilitacions, mentre que en edificis consolidats en àrees urbanes, els promotors tenen menys marge de maniobra.
Quatre tendències premium en sostenibilitat per a habitatges de luxe són:
- Disseny bioclimàtic: es té en compte l’orientació de l’habitatge per maximitzar l’entrada de llum natural i la ventilació creuada, emprant elements de control solar i materials que redueixen les necessitats de calefacció i refrigeració. A més a més, es considera el disseny dels jardins per potenciar aquests efectes.
- Tecnologia més Intel·ligència Artificial: es prioritza la facilitat d’ús i gestió de la tecnologia, implementant sistemes que utilitzen intel·ligència artificial i anàlisi de grans volums de dades per optimitzar els estalvis energètics.
- Integració d’energies renovables: s’hi inclouen panells solars, bateries d’emmagatzematge i sistemes geotèrmics per la seva eficiència energètica. En situacions específiques, com a terrenys extensos, també es poden considerar turbines hidroelèctriques.
- Materials aïllants i amb certificació: hi ha un interès per part dels compradors en materials que proporcionin aïllament acústic i tèrmic, així com en aquells que siguin reciclats i tinguin baixa emissió energètica. És fonamental comptar amb certificacions que donen suport a aquestes característiques.
Les certificacions com LEED, BREEAM i Passive House també estan guanyant rellevància en el mercat d’habitatges de luxe, cosa que indica una consciència més gran sobre la sostenibilitat entre els compradors. La inclusió d’elements de luxe i de pràctiques sostenibles potencia l’atractiu i el valor d’una propietat. D’altra banda, les que no implementen aquestes pràctiques poden experimentar una depreciació en el valor de mercat.