Com serà l’habitatge del futur de la Generació Z?

L’Institut Silestone ha presentat el seu estudi “L’habitatge del futur de la Generació Z a Espanya” on posa de manifest les preferències d’aquesta generació en matèria d’habitatge i quin tipus d’immobles busquen.

Quan parlem de Generació Z, ens referim als joves nascuts entre mitjans dels 90 i la dècada dels 2000, sent la generació més connectada ja que han nascut sota normes i les pautes noves que corresponen al món digital, el que condiciona la seva forma de treballar, relacionar-se o de comprar.

Silestone posa de manifest aquestes noves tendències, i avança com serà l’habitatge del futur. Segons l’estudi, els joves apostaran per un model d’habitatge tradicional:  6 de cada 10 opten per una casa i el 30% triaria un pis. Per zones geogràfiques, sí que hi ha variacions importants en funció del lloc de residència actual dels joves. Així, els residents a les àrees metropolitanes de Barcelona i Madrid trien l’opció del pis a primera opció, amb percentatges lleugerament superiors al 40%.

Espais minimalistes i lluminosos

Lluminosa (55,8%), confortable (39,5%) i neta (37,7%). Així es com s’imaginen els enquestats la seva llar del futur quan se’ls qüestiona sobre els elements als que donaran més importància a la planificació del seu habitatge. En coherència amb la rellevància que els joves donen a la lluminositat, la gran majoria de la generació Z (més del 75%) també considera vital que l’habitatge disposi d’un espai exterior, ja sigui una terrassa gran o un jardí.

Delimitació de l’espai de treball i personal

Tot i la tendència a comptar amb habitatges més flexibles i adaptables, la generació Z prefereix comptar amb un espai dedicat específicament a treballar o estudiar: un 57,6% tria el despatx com l’habitació idònia per a l’àmbit professional.

Prioritat tecnològica

L’estudi evidencia que la digitalització i la sostenibilitat, són dos dels principals trets dels joves. La tecnologia, ocupa un lloc clau en l’habitatge, però d’una manera integrada i sostenible. És una tecnologia vinculada a l’estalvi econòmic personal, i a la sostenibilitat dels recursos. De fet, 7 de cada 10 enquestats tenen en compte la idea d’una llar sostenible, amb una clara aposta per materials reciclats i de segona mà.

Precarietat laboral

‘L’estudi ens defineix la llar desitjada per la generació z, tot i que la precarietat laboral i la dificultat per estalviar dificulten que una bona part d’aquest col·lectiu puguin accedir a un habitatge en propietat, i molts d’ells opten per compartir habitatge’, assenyala Maria Andreu, sòcia directora de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, que afirma que ‘l’habitatge compartit passa de ser una solució temporal a una fórmula d’accés a llarg termini, especialment en el cas de la generació z’. Andreu advoca per fomentar polítiques publiques que ajudin als joves a comprar el seu primer habitatge.