La pujada continuada dels costos dels materials i energia, encareix un 10% el preu de l’habitatge d’obra nova

L’Índex de Preus al Consum va experimentar el passat mes de maig un augment del 0,8% en relació al mes anterior i va incrementar la taxa interanual quatre dècimes, fins al 8,7%, segons dades oficials. Aquesta tensió inflacionista comença a afectar de ple el sector immobiliari, i més concretament, el mercat d’habitatge d’obra nova.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa anual l’habitatge d’obra nova es va encarir quatre punts, fins al 10,1%. D’altra banda, la variació anual de l’Índex de Preus d’Habitatge (IPV) en el primer trimestre de 2022 augmenta més de dos punts i se situa en el 8,5%. Per tipologia, els preus de l’habitatge nou pugen un 3,2% entre el primer trimestre de 2022 i el quart de 2021.

L’augment dels costos de construcció s’han convertit en la gran amenaça del sector de la construcció i de la promoció al nostre país. Sense anar més lluny, els costos en edificació residencial es van disparar un 23,5% l’any passat, davant del descens del 3,8%, que van registrar l’any 2020, segons dades de l’Índex de Costos Directes de Construcció que elabora anualment la constructora ACR. La pujada està directament relacionada amb l’increment en el preu de les matèries primeres, l’energia i el transport.

La demanda supera l’oferta

A més, segons alerta Societat de Taxació en el seu darrer cens sobre habitatge d’obra nova, l’estoc disponible d’habitatge nou s’ha reduït un 39% a Madrid capital i un 18% a Barcelona durant el darrer any. A la ciutat comtal, l’estoc ha disminuït un 17,8% després de passar de 1.409 a 1.158 unitats. Si el ritme d’absorció es manté, l’oferta d’habitatge nou s’esgotaria en 12,9 mesos en els municipis metropolitans i en 12,6 en el cas de Barcelona. ‘L’actual oferta existent no satisfà a tota la demanda que està cercant una nova llar d’obra nova. Aquesta situació està conduint a una escalada de preus d’aquest tipus d’habitatges’, afirma María Andreu, sòcia directora de la immobiliària santcugatenca, Feliu Franquesa.

Retard administratiu en la concessió de llicències d’obres

Andreu també assenyala que actualment ‘l’obtenció de la llicència d’obres és un dels grans obstacles de tot el procés de construcció d’una promoció immobiliària’. Aquesta dilació dels ajuntaments a l’hora de concedir les llicencies d’obres, també impacta en les butxaques dels compradors d’obra, que han d’assumir un sobrecost de gairebé 13 mil euros de mitjana per habitatge, segons dades de l’informe ‘Llicències urbanístiques: El tribut invisible’ elaborat per l’Associació de Promotors Immobiliaris de Madrid (Asprima) juntament amb EY Abogados, que ha analitzat els efectes dels retards en deu municipis espanyols.

Malgrat tot això, la sòcia directora de Feliu Franquesa destaca l’auge que viu el mercat d’habitatge d’obra nova. ‘La pandèmia i el llarg confinament han provocat en aquests darrers anys noves tendències en el sector residencial La preferència dels compradors per mudar-se a una casa més gran, amb amplies terrasses i espais exteriors, ha estat un dels principals canvis, amb un augment de les vendes d’habitatge d’obra nova’.

La immobiliària santcugatenca posa a disposició de venedors i compradors, de propietaris i llogaters, un ampli equip format per agents de la propietat immobiliària, administradors de finques i advocats amb formació i coneixements actualitzats, i amb una clara vocació de servei.

Feliu Franquesa ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de les plusvàlues i altres operacions bancàries associades a les gestions immobiliàries.