El mercat del lloguer i el de la compravenda s’han intercanviat les posicions. Així es desprèn de l’informe ‘Radiografia del mercat de l’habitatge 2021-2022’ realitzat per Fotocasa Research, que mostra que en aquest inici d’any, la demanada per a comprar habitatge representa el 50% del mercat, enfront del 38% que busca lloguer. El 12% restant busca simultàniament els dos mercats.
L’estudi evidencia que la demanda de compra d’habitatge s’ha incrementat 10 punts percentuals en un any, al passar del 40% (febrer 2021) al 50% (febrer 2022). Per la seva part, la demanda per a llogar habitatge ha caigut 12 punts en el darrer any, i ha passat del 50% (febrer 2021), al 38% (febrer 2022).
La participació en el mercat immobiliari torna a xifres pre-covid
Les dades de particulars que han participat en el mercat de l’habitatge en l’últim any, ja sigui des del costat de l’oferta o de la demanda, és del 31%, una xifra que retorna a dades prèvies a la pandèmia (febrer 2020). En el cas de Catalunya, la activitat de particulars en el mercat immobiliari, ha estat del 29%, set punts menys que a l’agost de 2021, però amb nivells idèntics a la participació registrada al febrer de 2020.
Reducció en el mercat d’arrendament d’habitatge
L’estudi de Fotocasa també mostra com a Catalunya, l’activitat en el mercat de lloguer s’ha reduït respecte a l’anterior informe del portal immobiliari (agost 2021), passant del 23% al 16%. En concret, aquest descens ve provocat pels baixos percentatges de persones que han firmat un contracte de lloguer com a inquilins, que ha passat d’un 10% (agost 2021) a un 6% (febrer 2022).
Segons Maria Andreu, sòcia directora de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, aquesta reducció en el mercat d’arrendament català, ‘s’explica en part, per la llei catalana d’habitatge que regulava els preus dels lloguers ( llei 11/2020 que va tombar el TC el passat 10 de març). La llei ha portat a la paralització d’aquest sector immobiliari, i a una reducció del parc d’habitatge en arrendament, ja que molts propietaris han optat per vendre el seu immoble davant la caiguda de la rendibilitat’.
La demanda de compra supera a la de lloguer
‘Estem davant d’un canvi de paradigma. La pandèmia ha tornat a posar en valor la compra d’un habitatge, i ha disparat l’interès per voler canviar de casa. Des de Feliu Franquesa hem pogut constatar aquest noves tendències que els compradors demanden, destacant els immobles situats fora del centres urbans, amb preferència per habitatges unifamiliars, amb amplies terrasses’, assenyala la sòcia directora de Feliu Franquesa.
La immobiliària santcugatenca posa a disposició de venedors i compradors, de propietaris i llogaters, un ampli equip format per agents de la propietat immobiliària, administradors de finques i advocats amb formació i coneixements actualitzats, i amb una clara vocació de servei.