Feliu Franquesa reclama mesures efectives que permetin recuperar la confiança en el mercat de lloguer

El passat 10 de març el TC va tombar part de la llei catalana d’habitatge (Llei 11/2020) que regula el preu dels lloguers, al considerar que la normativa suposa una invasió de la comunitat autònoma en les competències de l’Estat.

La llei obligava a rebaixar i congelar els preus dels nous contractes de lloguer a les àrees amb mercat d’habitatge de forta demanda, que englobava a 60 municipis catalans de més de 20.000 habitants, entre els quals es trobava Sant Cugat del Vallès.

La resolució del TC declara inconstitucionals i nuls onze dels articles de la llei catalana d’habitatge, en considerar que suposen una invasió de la comunitat autònoma a les competències de l’estat. La sentencia del Constitucional no afecta els contractes signats abans d’aquesta resolució, que es mantindran en els mateixos termes, i només serà efectiva per als contractes que es formalitzin a partir d’ara.

L’oferta d’habitatges en arrendament disminueix des de l’entrada en vigor de la llei

La immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, ja va alertar en el seu moment a través d’un comunicat, que la normativa aprovada l’any 2020 pel Parlament de Catalunya, era contraproduent i que paralitzaria el mercat. De fet, un any després de l’entrada en vigor de la llei, l’oferta d’habitatges en arrendament va disminuir un 42% a la ciutat de Barcelona, segons dades del portal immobiliari Idealista. A més, durant aquest mateix període en que es va implantar el control de preus, Barcelona va registrar una reducció en les seves rendes del 8,2%, una xifra inferior a la de la ciutat de Madrid, on els preus van disminuir un 9,3%, sense cap llei que reguli el preu del lloguer.

Feliu Franquesa lamenta una vegada més la inseguretat jurídica que pateix el mercat de l’habitatge a Catalunya. ‘Reclamem al Govern de la Generalitat mesures efectives que creïn seguretat, estabilitat, i que permetin recuperar la confiança en el lloguer, i no mesures coercitives que demostren un evident desconeixement del mercat de lloguer’, assenyala Maria Andreu, sòcia directora de l’agència santcugatenca, que reitera la necessitat ‘d’apostar per mesures que generin seguretat jurídica i que incentivin el desenvolupament d’un parc públic d’habitatge de lloguer’, així com ‘la necessitat de buscar un equilibri just entre la protecció de l’inquilí i els interessos dels propietaris’.

La immobiliària, fundada l’any 2002, ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de les plusvàlues i altres operacions bancàries associades a les gestions immobiliàries.