Més del 40% de les llars no disposen d’un lloc adequat per a desenvolupar el teletreball

La pandèmia ha provocat un canvi substancial en l’adopció accelerada del treball des del domicili particular. Sense anar més lluny, durant el segon trimestre de 2020, coincidint amb el període estricte de confinament, el 16,2% dels empleats espanyols (3.015.200), van treballar des de casa seva més de la meitat dels dies. Tot i això, la tornada al treball presencial s’ha consolidat durant el tercer trimestre d’aquest l’any. Segons dades de l’informe sobre els Indicadors del teletreball publicat pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació digital, durant aquest període prop de 1,6 milions de persones van treballar des del domicili, el que suposa un 8% dels treballadors en actiu. Malgrat el descens, actualment el teletreball continua sent gairebé el doble del registrat abans de la pandèmia, que era del 4,8% al desembre de 2019.

Disponibilitat d’espai en un habitatge

Hi ha una sèrie de reptes a què s’ha d’enfrontar el teletreball si es vol convertir no només en un model alternatiu al treball presencial, sinó en el dinamitzador de tot un procés de transformació de la societat. En aquest sentit, segons dades de l’Informe sobre el teletreball a Espanya 2021, elaborat per Ranstad Research, el 41,5% dels habitatges espanyol, no són adequats per al teletreball, perquè no disposen d’una habitació no utilitzada com a dormitori que es pugui habilitar com a despatx o oficina, una situació que no només redunda negativament en la productivitat dels treballadors, sinó també en les seves possibilitats de conciliar la vida familiar amb la laboral.

L’informe revela que, a nivell autonòmic, Extremadura (69,9%), Castella i Lleó (65,6%), i Galicia (64,4%), compten amb una oferta més gran d’habitatges adequats per a teletreballar, mentre Catalunya ocupa la sisena posició, amb un 62,7% d’habitatges.

Les gran capitals perden pes relatiu en la compravenda d’habitatges

L’estudi també ressalta, que les mides dels habitatges actuals i la seva adequació per al teletreball, poden portar a moltes persones que treballen en remot a mudar-se a habitatges més grans, la qual cosa resulta més assequible a mesura que augmenta la distància dels principals centres urbans. ‘La pandèmia i la consolidació del teletreball, han impulsat noves tendències que la ciutadania demanada, destacant els habitatges situats fora del grans centres urbans, amb preferència pels immobles unifamiliars o plurifamiliars, amb àmplies terrasses i espais comuns’, assenyala María Andreu, sòcia directora de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, que afegeix que Sant Cugat del Vallès, gràcies a la seva proximitat amb Barcelona, al seu envejable entorn natural, i a la seva oferta d’equipaments de primer nivell ‘la converteixen en una ciutat privilegiada per viure-hi’.

Entra en vigor el nou sistema de càlcul de l’impost de plusvàlua municipal

El 10 de novembre va entrar en vigor el Reial Decret que reforma l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IVTNU), l’anomenada plusvàlua municipal, després que el Tribunal Constitucional anul·lés el passat 26 d’octubre, el mètode utilitzat fins ara de càlcul de la base imposable d’aquest impost, que cobren els ajuntaments per la venda, la donació o l’herència d’un habitatge.

La nova normativa estableix que els contribuents que demostrin que no han obtingut beneficis amb la venda o la recepció d’un immoble estaran exempts de pagar l’impost. Per la resta fixa dos formules de càlcul, una directa, i l’altre objectiva, i el contribuent es podrà acollir a la més beneficiosa.

Estimació Directa

Aquesta primera opció de càlcul permetrà emprar com a base imposable la plusvàlua real que s’obté, és a dir, la diferencia entre el valor de compra i el de venda de l’immoble. Al resultat s’aplicarà el tipus que fixi cada municipi, que mai no podrà superar el 30%.

Estimació objectiva

En la segona d’aquestes opcions, la base imposable s’obtindrà multiplicant el valor cadastral del terreny en el moment de la meritació  pels coeficients que aprovi el consistori al qual correspongui l’exacció de l’impost i que dependran del període de generació de l’increment del valor. Aquests coeficients seran actualitzats cada any, mitjançant una norma de rang legal, tenint en compte l’evolució del mercat immobiliari.

En aquest sentit, amb l’entrada en vigor del nou impost de plusvàlua, aquests percentatges varien de manera no lineal depenent de quan es va adquirir, vendre, o heretar el pis. Anteriorment, aquests coeficients eren lineals donant per fet, que el sòl urbà es revalorava cada any, i la pujada era en blocs de cinc anys.

Penalitzar l’especulació

El nou Reial Decret també fixa un coeficient per gravar les plusvàlues generades en menys d’un any, és a dir, totes aquelles compravendes en que hagi transcorregut  menys de 12 mesos entre la data d’adquisició i la de transmissió, i que per tant, puguin tenir un caràcter més especulatiu.