La qualitat de vida i el seu envejable entorn natural, converteixen Sant Cugat en una ciutat privilegiada per a viure

Sant Cugat del Vallès ha esdevingut en els darrers 20 anys, una ciutat moderna i capdavantera, que ha convertit el municipi en un pol d’atracció de talent i ocupació d’alt valor afegit. ‘La seva proximitat i les bones comunicacions per tren i carretera amb la ciutat de Barcelona, juntament amb el seu envejable entorn natural, converteixen Sant Cugat en una ciutat privilegiada per a poder viure’, assenyala Joan Franquesa, soci director de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa.

Les àrees verdes, segell distintiu de la ciutat

Atesa la seva situació geogràfica, el seu clima mediterrani temperat, la hidrologia, la vegetació i la fauna, el municipi gaudeix d’una gran riquesa i diversitat biològica. Destaca per ser una ciutat verda, amb un 45% de zona forestal i una superfície total d’espais verds urbans de 292,7 hectàrees, de les quals gairebé el 60% són espais de parcs i jardins dins de l’àmbit urbà. La ciutat compta a més, amb 53.000 arbres, de fins a 165 especies diferents,  dels quals gairebé 27.000  es troben als carrers. De fet, Sant Cugat doble el nombre d’arbres per habitant respecte a la mitjana dels municipis del seu entorn.

D’altra banda, el passat mes de setembre la ciutat va revalidar per tercer any consecutiu, les 4 Flors d’Honor, el màxim guardó del 10è Premi Viles Florides, que reconeix la gestió dels millors projectes d’enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics de Catalunya i Andorra.

‘Els espais verds són un dels segells d’identitat de Sant Cugat, que la converteixen en una opció ideal per a totes aquells que busquen naturalesa i qualitat de vida, sense necessitat d’allunyar-se de la ciutat de Barcelona’ afirma Joan Franquesa, que constata que arran de la pandèmia, moltes famílies d’un determinat perfil professional han decidit deixar la ciutat comtal, i traslladar-se a municipis de la primera i segona corona metropolitana, com és el cas de Sant Just Desvern o Sant Cugat del Vallès, ‘per cercar una forma de vida diferent, amb entorns menys densos, zones verdes i espais naturals, i amb una bona oferta d’equipaments de primer nivell’.

La immobiliària Feliu Franquesa, fundada l’any 2002, ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de plusvàlues i altres operacions bancaries associades a les gestions immobiliàries.

La llei catalana que regula el preu dels lloguers fa disminuir un 40% l’oferta un any després de la seva aprovació

Ara fa un any, el Parlament aprovava la ‘Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge’, que tenia l’objectiu de rebaixar i congelar els preus dels nous contractes de lloguer a les àrees amb un mercat d’habitatge de forta demanada. Un any després de l’entrada en vigor d’aquesta llei, l’oferta d’habitatges en arrendament ha disminuït un 42% a la ciutat de Barcelona, segons dades del portal immobiliari Idealista.

La llei no ha impactat en els preus

A més, durant aquest mateix període en què s’ha implantat el control de preus, Barcelona ha registrat una reducció en les seves rendes del 8,2%, una xifra inferior a la de Madrid, on els preus han disminuït un 9,3%, sense cap llei que reguli el preu del lloguer.

‘Fa un any amb l’entrada en vigor d’aquesta llei ja vàrem alertar que la normativa portaria a la paralització d’aquest sector immobiliari, i a una reducció del parc d’habitatges en arrendament’, assenyala Joan Franquesa, soci director de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, que afirma que ‘la conseqüència principal d’aquesta situació, és un augment de la demanda, que juntament amb la reducció de l’oferta, està provocant que els futurs inquilins tinguin un mercat molt més reduït, el que dificultarà encara més l’accés a un habitatge de lloguer’.

Aquest augment de la demanda queda reflectit, en l’índex de la demanada relativa que elabora el portal Idealista, mesurant el nombre de contactes que rep de mitjana cada anunci de lloguer. Durant el mes setembre de 2020 aquest índex se situava en el 1,7, mentre que durant la mateixa setmana de 2021, aquest indicatiu va arribar fins als 4,8, una xifra rècord.

Necessitat d’un parc públic de lloguer

‘En els darrers anys en que s’ha evidenciat la necessitat d’habitatge assequible, també s’ha incrementat la tributació a la propietat privada. Amb l’aprovació d’aquestes mesures coercitives, el sector públic està traslladant al sector privat la seva falta d’actuació durant molts anys, que ha provocat un dèficit d’habitatge. social. L’escassetat d’un parc públic de lloguer és responsabilitat de l’administració, i no pas dels propietaris privats, que són l’ase de tots els cops’, assenyala Franquesa, que admet que la regulació dels preus no és la mesura adequada per millorar l’accessibilitat a l’habitatge. ‘S’ha d’apostar per mesures que generin seguretat jurídica i que incentivin el desenvolupament d’un parc d’habitatge de lloguer’ i reclama la necessitat de buscar un equilibri just entre la protecció de l’inquilí i els interessos dels propietaris