Feliu Franquesa reitera la necessitat d’agilitzar el termini d’atorgament de llicències d’obres

Avui dia l’obtenció de la llicència d’obres és un dels grans obstacles de tot el procés de construcció d’una promoció immobiliària. La dilació en la concessió d’aquestes llicències no només suposa un mal de cap per als promotors i empresaris que volen desenvolupar un projecte, sinó que també té un cost en la butxaca dels compradors de 12.802€ per habitatge, segons dades de l’informe ‘Llicències urbanístiques: El tribut invisible’ elaborat per l’Associació de Promotors Immobiliaris de Madrid (Asprima) juntament amb EY Abogados, que analitza els efectes dels retards en deu municipis espanyols, entre ells Madrid, Barcelona, Màlaga, Palma de Mallorca, València i Saragossa. L’estudi estima que el temps mitjà que triguen a atorgar les llicencies d’obra a Espanya és de 12 mesos, tot i que la legislació recomana un termini màxim de tres mesos per a obres majors i un mes per a obres menors.

A Catalunya, segons un informe del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) elaborat a finals de 2019,  el temps d’espera que passa des de que es presenten les llicències als ajuntaments fins que es concedeixen, oscil·la sobre els 5,6 mesos de mitjana, però per exemple, a districtes com Ciutat Vella, a Barcelona, o municipis com Sant Cugat del Vallès, aquest termini supera els 12 mesos. Precisament, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va reconèixer fa pocs dies en declaracions a Cugat.cat, que ‘el consistori triga massa a donar les llicències d’obra’.

Joan Franquesa, soci director de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa coincideix plenament amb aquestes manifestacions de l’alcaldessa. ‘A Sant Cugat l’àrea d’urbanisme porta un retard no justificat en la tramitació de llicencies d’obres, i això a efectes dels particulars que realitzen aquests tràmits, per casa seva o per companyies promotores que volen desenvolupar un projecte, és un handicap molt important perquè encareix el producte i en aquests moments de pandèmia no es poden permetre el luxe de posar més pals a les rodes a l’economia productiva’.

Franquesa posa l’exemple de la Comunitat de Madrid, que ha modificat aquestes darreres setmanes la Llei del Sòl, per agilitzar el termini d’atorgament de llicències mitjançant la fórmula de declaració responsable, on el promotor es responsabilitza de que el que construirà es correspon amb la realitat. ‘Aplaudim aquest tipus d’iniciatives, ja que ajuden a que els propietaris rebin abans el seu habitatge, que l’administració pugui recaptar abans els impostos i les taxes associades, i que es pugui generar ocupació en tots els sectors associats a l’immobiliari’.