El proper dimecres 28 de novembre a les 7 de la tarda s’inaugura l’exposició “CUBA 1898 DE COLÒNIA A NOVA REPÚBLICA” al Museu de Sant Cugat. Aquesta és la primera exposició sobre la independència de Cuba amb motiu del seu 120è aniversari. L’exposició compta amb el patrocini de Feliu Franquesa, HP, iGuzzini, ENSIS, SOREA, SISQUELLA i el Gremi d’Àrids de Catalunya. També hi col·labora Cafès Dern, Palacio Segundo Cabo, Oficina del Historiador de La Habana i la Diputació de Barcelona. Una ambiciosa exposició que produïda per Museus de Sant Cugat, recorrerà un itinerari per diversos museus de Catalunya.
El 10 de desembre de 1898, després de llargs decennis de lluita per la independència, el tractat de París posava fi a una dominació de cinc segles de l’illa de Cuba per part d’Espanya. La independència de Cuba, que va dur l’illa de colònia a nova república, va ser un fet que va marcar molt profundament l’opinió pública del moment i l’esdevenir històric de Catalunya, que va reformular les seves aspiracions polítiques en bona part emmirallant-se en el cas cubà.
La importància de totes i cadascuna de les peces relacionades amb la temàtica cubana de museus catalans i col·leccions particulars, i especialment les provinents de la col·lecció de Joan Franquesa, asseguren un alt valor documental i objectual a l’exposició. D’entre les peces que es presentaran, cal destacar documents autògrafs del generalísimo Màximo Gómez o d’Antonio Cánovas del Castillo, tots dos personatges clau en el procés d’independència de Cuba, així com mapes, gravats, cartes i altres objectes del moment.
Els objectius d’aquesta exposició són contextualitzar la realitat social, econòmica i política de l’illa sota el règim colonial i els canvis que va comportar l’establiment de la nova república de Cuba, conèixer la importància i la solvència de l’exèrcit cubà i els primers moments d’aquella nova república, revisitar el període que abasta des del moment en què Catalunya tenia prohibit comerciar amb Amèrica fins la independència de l’illa i, tractar temàtiques i moments molt colpidors com l’esclavitud africana i asiàtica, la producció de sucre, la banca, el comerç, l’intent d’autonomia i la mateixa guerra d’independència.
És doncs una exposició amb la que es farà un viatge en el temps revivint un context històric que va marcar molt profundament l’opinió pública. L’exposició romandrà exposada al Museu de Sant Cugat des del 21 de novembre fins el 21 d’abril.